2014. sze 18.

Amy Adams

írta: filmsztárok
Amy Adams

Amy Adams színésznőt egyik rendezője korunk egyik legnagyobb színésznőjeként említette. Lehet benne valami, hiszen eddig ötször jelölték Oscar díjra. Legutóbb Az acélemberben, A nőben és az Amerikai botrányban láthatták őt a hazai filmrajongók.

Amy_Adams.jpg

Eleinte a magány, pénztelenség és a szerepválogatások ideje jelentette a karriert Amy Adams számára. Több játékfilm és tévésorozat egy-egy kis szerepében is feltűnt. A kiugrást 2000-ben a Kegyetlen játékok 2. hozta meg számára, majd következett 2002-ben a Kapj el, ha tudsz. 2005-ben a Junebug című filmben nyújtott alakítása révén felfigyelt rá a kritika. Játékáért elnyerte a zsűri különdíját a Sundance Filmfesztiválon, a Filmkritikusok Országos Társasága és az Independent Spirit Awards legjobb női mellékszereplőnek járó elismerését. Jelölték továbbá a Filmszínészek Szövetsége díjára és Oscar-díjra is. Az Akadémia 2006-ban meghívta tagjai közé

Amy Adams főbb filmjei

The Master, „Big Eyes”, A harcos (The Fighter), Kétely (Doubt), Bűbáj (Enchanted), Miss Pettigrew nagy napja (Miss Pettigrew Lives for a Day), Charlie Wilson háborúja (Charlie Wilson's War), Junebug, Taplógáz (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby), Lagzi-randi (The Wedding Date), Kapj el, ha tudsz! (Catch Me If You Can), Pereld a nőt! (Serving Sara), Tökfej (Pumpkin), Szépségtépő verseny (Drop Dead Gorgeous), Tiszta napfény (Sunshine Cleaning), Éjszaka a múzeumban 2. (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian), Julie & Julia – Két nő, egy recept, The Muppets, Szőkőhév (Leap Year), Az utolsó csavar (Trouble with the Curve).

Szólj hozzá

színész AmyAdams