2015. már 18.

Vin Diesel ismét halálos iramban vezeti csapatát

írta: filmsztárok
Vin Diesel ismét halálos iramban vezeti csapatát

Vin Diesel a Halálos iramban filmek sztárja imár a hetedik részt is leforgatta a franchiseból, melyben egyrészt Dominic Torettot alakítja, másrészt a produceri teendők egy részét is ellátja. A sorozatnak (is) köszönhetően Hollywood egyik legnépszerűbb akciósztárja lett az évek során. Nemcsak színészként, hanem producerként is nagy sikereket arat – e minőségében jegyezte a Riddick-sorozat harmadik részét, amelynek természetesen főszereplője is.

burgundy-1.jpg

Az általa alakított faember, Groot 2014-ben kultikus figurává nőtte ki magát A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy) című sci-fi akciófilm hatalmas sikerének köszönhetően.

2013-ban a Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) főszereplőjeként volt látható, de a filmet producerként is jegyzi Neal H. Moritz-cal és Michael Fottrell-lel. Előtte a Halálos iram (Fast & Furious) sztárja volt, és ő készítette a Los Bandoleros című rövidfilmet is, amely a film DVD-jének egyik extrája: azt meséli el, milyen események vezettek a Halálos iramban látható elképesztő tartálykocsi-rabláshoz.

Dieselnek üzletemberként sincsen oka szégyenkezésre, videojátékokat gyártó vállalkozása, a Tigon Studios szép eredményeket ér el, 2004-ben például az év egyik legnépszerűbb játéka volt X-Boxon a The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay.

Diesel korábban Mathieu Kassovitz sci-fijében (Babylon A. D.) szerepelt Michelle Yeoh oldalán. Veterán zsoldost alakított, akinek egy nőt kell Oroszországból Kínába kísérnie. Nem tudja, hogy a nő egy organizmust hordoz, amelyet egy szekta meg akar szerezni, hogy génmanipulációval előállíthassák az új messiást.

A színész komoly kritikai sikert aratott a Védd magad! (Find Me Guilty) című tárgyalótermi drámában, amelyet a szakma egyik legjobbja, Sidney Lumet rendezett. A nyolcvanas években megtörtént esetet bemutató filmben az USA történetének leghosszabb bírósági eljárását dolgozták fel: húsz maffiózó ügyét három évig tárgyalták. Diesel Jackie DiNorsciót játszotta, aki a vádlottak közül egyedüliként lemondott az ügyvédhez való jogáról, és saját magát védte. Tíz kilót hízott, hogy hitelesen alakíthassa a 47 éves bűnözőt.

További fontosabb filmjei:

  • Gorilla bácsi (The Pacifier),
  • Riddick – A sötétség krónikája (The Chronicles of Riddick),
  • Pitch Black – 22 évente sötétség (Pitch Black),
  • Túl mindenen (A Man Apart),
  • Brókerarcok (Boiler Room),
  • Keménykötésűek (Knockaround Guys),
  • Halálos iramban (The Fast and the Furious),
  • Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan).

Szólj hozzá

VinDiesel